San Gimignano smukke tårne og indbegrebet af Toscana

San Gimignano er ved at blive en af de flittigst besøgte byer i Siena-provinsen. Byen er en romantisk, men ofte turistpakket fæstningsby, der byder på uimodståelig toscansk idyl. Vejen til byen, der ligger 40 km fra Siena, går via den hurtigt voksende by Poggibonsi og er en uforglemmelig oplevelse, når San Gimignano tårnene dukker frem bag oliventræer, cypresser og vinranker.
Tårnene fra 1100- og 1200-tallet blev bygget som borgtårne af magnati, aristokrater, under de gensidigt ødelæggende fejder mellem guelferne og ghibellinerne. Den oprindelige konflikt mellem den ghibellinske Salvucci-familie og guelfernes Ardinghelli-familie degenererede til lokale sammenstød mellem rivaliserende fraktioner. Eftersom tårnets højde var ensbetydende med prestige, magt og status, var tårnenes højde lige så stor som aristokraternes egoer. Kun 13 af de oprindelige 76 belle torri står stadig.
Skal du holde ferie i Toscana så er det absolut værd at besøge San Gimignano og området omkring byen i denne del af Toscana. Du kan også vælge at bestille en feriebolig eller hotel i San Gimignano.

Jordiske glæder i San Gimignano
Folgore var så heldig at skrive i en relativ rig og fredelig tid (1300-tallet). Han har efterladt sig levende beskrivelser af San Gimignanos jordnære glæder. Om vinteren ”hjalp silkelagner, brændte mandler, sukkertøj og boblende vin samt klæder fra Douai ”byens borgere, ” når sciroccoen begyndte at hærge.

I 1348 satte den sorte død en stopper for brugen af silkelagner i San Gimignano helt frem til vort århundrede. Den talmæssigt reducerede befolkning kom under florentinsk herredømme, og den vigtige by blev en økonomisk andedam, som renæssancen overså.

Mens de mere fremstående byer udskiftede deres tårne med paladser, fordi lensherrerne blev urbaniserede, rev San Gimignano intet ned og byggede heller ikke noget nyt. Byens uheldige skæbne har gjort den til den bedst bevarede middelalderby i Toscana.

Den romanske Collegiata omgivet af tårne og befæstede paladser har ikke status som domkirke, fordi byen ikke længere har en biskop. Indenfor fortjener Benozzo Gozzolis fresko af den fede San Sebastian, der tortureres, opmærksomhed. Sideskibene er viet til to billedserier med bibelske fresker, malet på samme tid af to kunstnere fra 1400-tallet. Bartolo de Fredis malerier i nordsiden med gammeltestamentlige motiver er levende, fortrolige og fulde af voldsscener. Overgangen over Det røde Hav er en livfuld klump af flyvende og flydende menneskekroppe, lidt i retning af Hieronymus Bosch. Man finder en barnlig, men livlig fortælleglæde i alle malerierne. For folk, der er opfostret med for mange ord og for lidt religion, er det morsomt at forsøge at udrede bibelhistorien og dens betydning gennem den billedlige fremstilling. Blandt Barna di Sienas malerier fra Det Nye Testamente findes en mærkværdig scene, der viser en Kristus under vandet med to engle, og i Nadveren ser det ud, som om disciplene spiser babysæl. Det Nye Testamente virker lidt mere civiliseret, for her er det kun Jesus, der lider. Overfloden af bibelske dyr er ganske forbløffende: Kameler med udtryksfulde hoveder, hunde og får viser ofte mere følelse end menneskene. Ligesom i domkirken i Siena er der et loft med falmede stjerner, der gør fortryllelsen komplet. Måske var dette det sidste, Barna di Siena så, da han faldt ned af stilladset og slog sig ihjel. I Sana Fina-kapellet ved det sydlige sideskib finder man Ghirlandaios fresker, der næsten er for blomstrende. Sagnet fortæller, at da helgenen døde i marts 1253, sprang der violer frem fra hendes kiste og på tårnene.

Ved siden af Collegiata ligger det kombinerede Museo d’Arte Sacra e Museo Etrusco der, ud over en lille samling af lokale etruskiske skatte, indeholder hellige klæder og andre religiøse fragmenter fra 1200- og 1300-tallet.

Piazza del Duomo
På Piazza del Duomo ligger også Palazzo del Popolo med kreneleringer, der huser Museo Civico med sine utallige ”mestre” og ”skoler”. På anden sal indeholder ”Camera del Podestá” verdslige og hverdagsagtige scener af Filippuccio. Mellem de harmløse erotika ser man et halvnøgent par, der bærer nathuer af træ og tilsvarende ansigtsudtryk. Piazza della Cisterna er en yndig, trekantet plads med en brønd fra 1200-tallet og middelalderlige paladser.

Bymur og udsigt over vinmarker
Den sidste tur man tager, bør være en kort spadseretur langs bymurene til 1300-tals borgen. Denne halvt forfaldne Rocca giver udsyn over haver samt rækker af olivenlunde, som snor sig ned mod ”Vernaccia” vinmarkerne. Når man forlader dem, skal man ikke forbavses over svovllugten – det er bare Monte Amiata, der gør sit arbejde igen.

VN:F [1.9.22_1171]
Din mening om artiklen
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)

Om Marie

Hej, mit navn er Marie og det er mig der sammen med mine venner skriver her på bloggen Marie Was Here. Efter at have arbejdet mange år i rejsebranchen og besøgt utallige hoteller og ferieboliger har jeg valgt at dele mine oplevelser med dig. Er du ligesom mig træt af de mange hotel søgemaskiner der laver upersonlige og ofte ukorekte beskrivelser af hoteller og ferieboliger, så håber jeg du får glæde af min blog. Har du lyst til at skrive en kommentar eller måske en beskrivelse af et unikt hotel, så er du altid meget velkommen.
Dette indlæg blev udgivet i Rejsetips og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>