Ligurien i Italien – tips til din ferie i Ligurien

Ligurien er en af de mindste regioner i Italien og i hvert fald den smalleste. Regionen omtales ofte som Den Italienske Riviera, på grund af den meget smukke kyststrækning, som går i hele regionens længde fra Frankrig i vest til Toscana i øst. Klimaet i regionen er optimalt til dyrkning af blomster, og derfor omtales regionen også som blomsterrivieraen. Det er uden tvivl kyststrækningen, det behagelige klima og den bjergrige natur, som får turisterne til at flokkes til regionen år efter år. Hovedbyen Genova deler regionen op i to rivieraer. Strækningen mod vest til den franske grænse kaldes for Riviera di Ponente, og er den længste strækning. Denne strækning er karakteriseret ved mange badestrande og derfor ligger de største feriekomplekser her. Strækningen mod øst som ender ved grænsen til Toscana kaldes for Riviera di Levante, og denne strækning karakteriseres ved stejle klipper og mere spredte byer. På denne strækning ligger regionens mest berømte område Cinque Terre.

Byen Manarola en af de kendte byer der udgør Cinque Terre


Genova en vigtig havneby

Genova Hovedbyen i Ligurien hedder Genova, og må betegnes som modsætningernes by. Byen har siden 1100-tallet slået sig fast som en vigtig havneby, og Christoffer Columbus en af historiens vigtigste opdagelsesrejsende stammer efter sigende fra byen. Man kan roligt betegne den som modsætningernes by, da års udvikling mod en topmoderne havneby har medvirket til, at byen nu er en blanding af gamle smukke bygninger og nye moderne bygninger i beton og stål. Heldigvis er det lykkedes at bevare en del af den ældre by. Genovas gamle bydel ligger tæt på havnen og består af snævre gader og snoede gyder, der kaldes carugi, hvor man finder mange hyggelige specialbutikker. Mens man opholder sig i byen, er der fire bygninger, som man bør besøge. Tre af dem ligger på gaden Via Garibaldi og hedder Palazzo Bianco, Palazzo Rosso og Palazzo Doria Tursi. Disse udgør til sammen tre meget interessante kunstsamlinger, hvor man bl.a. kan se europæisk kunst fra det 12. til det 17. århundrede. Den sidste bygning er Palazzo Belimbau på Piazza della Nunziata, hvor det er muligt at se en række fresker fra starten af 1700-tallet af Lazzaro Tavarone en lokalfødt kunstner, som forestiller scener fra Christoffer Columbus’ liv. I det hele taget vil man opleve Christoffer Columbus tilstedeværelse mange steder i byen, da der står en statue af ham ved banegården, Genovas lufthavn er opkaldt efter ham, og flere offentlige bygninger bærer hans navn. De indtryk, som man efter al sandsynlighed rejser væk med er, at man nok ikke før har set så smuk og så grim og så fantastisk og så kedelig en by som Genova.

 

Cinque Terre

Cinque Terre Den meste berømte strækning på den liguriske kyst, er området kendt som Cinque Terre. Strækningen som ikke er meget mere end 12 km. lang består af 5 byer som fra øst er Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza og Monterosso. Landskabet er kendetegnet ved stejle klipper med vinmarker og de fem byer, som klynger sig fast til skrænterne. Byerne har alle deres særlige særpræg som f.eks. kan være en dejlig badestrand eller en idyllisk havn. Det offentlige transportsystem i området er meget veludbygget og det er muligt at køre med tog fra den ene by til den anden. Hvis vejret holder til det er det også muligt at sejle mellem byerne, hvilke giver god mulighed for at studere det smukke landskab fra vandsiden. Den bedste måde at opleve området på, er på gåben og stedet er en yndet vandredestination. Der findes et utal af vandrestier, hvor den mest berømte er il Sentiero Azzurro, som tager en hele vejen gennem alle 5 byer. Området har siden 1999 været en nationalpark og det er et så smukt og bevaringsværdigt, at det ligeledes er med på UNESCOs liste over verdensarv.

Portovenere og La Spezia Portovenere ligger ikke langt fra Cinque Terre og er ligeledes med på UNESCOs liste over verdensarv. Byen er kendetegnet ved farverige huse i pastelfarver. Byens navn betyder Venus’ havn og er efter sigende opkaldt efter gudinden Venus. Grunden til dette navn skulle være, at der i hedensk tid lå et tempel til gudindens ære, der hvor kirken San Pietro ligger den dag i dag. Selvom kirkebesøg ikke har ens interesse bør man gå en tur hen til kirken. Kirken ligger usandsynligt smuk placeret højt på en klippe og mens man nærmer sig får man et fantastisk udsyn til den og udover vandet. Portovenere er byen man skal tage til, hvis man ønsker en dag i smukke omgivelser, hvor det er muligt at slappe af et par timer på stranden eller sidde og nyde udsigten fra en af de mange havnerestauranter. Ønsker man under sit besøg i området at besøge en større by er La Spezia et godt valg. Byen er i Italien mest kendt for, at det er her en stor del af den italienske flåde holder til. Via del Prione er byens travle gågade, og her kan man opleve det byliv, som de andre byer i området ikke tilbyder i samme omfang. Et af byens absolutte højdepunkter ligger ved alleen Viale Italia, som løber langs vandet. Her findes en skøn park, hvor man kan gå en svalende tur i de varme sommermåneder og betragte livet, som udspiller sig ved havnen. Fra havnen sejles der i godt vejr til Cinque Terre og Portovenere.

 

Mad og vin i Ligurien

Mad og vin i Ligurien Krydderurten basilikum stammer fra Nordafrika, og det sted i Italien, hvor den siden den blev indført, har groet bedst, er i Ligurien. Basilikum er den dag i dag en af hovedingredienserne i den mest berømte spise fra Ligurien – pesto. Ideen med pesto stammer fra Romerriget, hvor romerne spiste en blanding af ost, hvidløg og krydderurter kaldt moretum. Ordet pesto stammer fra det italienske ord pestare, som betyder at knuse, og den originale opskrift består af hvidløg, basilikum, pinjekerner, olivenolie, parmesan og pecorino fra Sardinien. Pesto spises oftest på friskkogt pasta, men i Ligurien også på en slags melboller lavet af vand, mel og klid, som hedder trofie. Med regionens lange kyststrækning spises der naturligvis også meget fisk og skaldyr. En af de mere specielle fiskeretter fra regionen, som minder lidt om vores sild, er Pesce in Carpione, som er fisk (f.eks. sardiner) i en lage af vineddike og krydderier. Ligurien anses ikke for at være en vinproducerende region, da jordforholdene her ikke er optimale. Skrænterne ved Cinque Terre er de eneste, hvor der findes en vinproduktion, som er værd at snakke om. Her produceres mest hvidvin, men der produceres også en anerkendt dessertvin Sciacchetrà.

VN:F [1.9.22_1171]
Din mening om artiklen
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)

Om Marie

Hej, mit navn er Marie og det er mig der sammen med mine venner skriver her på bloggen Marie Was Here. Efter at have arbejdet mange år i rejsebranchen og besøgt utallige hoteller og ferieboliger har jeg valgt at dele mine oplevelser med dig. Er du ligesom mig træt af de mange hotel søgemaskiner der laver upersonlige og ofte ukorekte beskrivelser af hoteller og ferieboliger, så håber jeg du får glæde af min blog. Har du lyst til at skrive en kommentar eller måske en beskrivelse af et unikt hotel, så er du altid meget velkommen.
Dette indlæg blev udgivet i Rejsetips og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>