Østrig

De grænser, der omgiver dette mellemeuropæiske land i dag, går helt tilbage til Versailles-traktaten fra 1919, hvor Frankrig førte forsædet i forbindelse med ophævelsen af det østrig-ungarske kejserrige. Østrig er på alle sider omsluttet af land. Tyskland ligger direkte nord for den smalle, vestlige del af Østrig, Schweiz og Liechtenstein mod vest og Italien mod sydvest. Den bredere del af landet grænser mod syd til Slovenien, mod øst til Ungarn og Slovakiet og mod nord til Tjekkiet.

Østrigs historie i det meste af det forrige årtusinde er uløseligt forbundet med Habsburgslægtens skæbne. Fra 1278 og frem til slutningen af Første Verdenskrig regerede denne slægt over Østrig og til tider også store dele af resten af Europa. Den romerske erobring af det meste af det nuværende Østrig blev i 300- og 400-tallet, e.Kr. efterfulgt af germanske keltiske folkestammers invasioner, og i 700-tallet, under ledelse af Karl den Store, foretog frankerne en invasion af landet. I 1252 overgik landet til kongen af Böhmen, men allerede 26 år senere tog Rudolf af Habsburg det fra ham igen. Rudolf udnævnte sig selv til ærkehertug og gjorde denne titel arvelig.

Frem til 1500-tallet ekspanderede det habsburgske kejserdømme, indtil det dominerede store dele af Europa, bl.a. Spanien (samt dettes amerikanske kolonier), dele af Italien, Holland og Burgrund. I løbet af 1500-tallet kom Ungarn og Böhmen under habsburgsk styre, og en tyrkisk belejring af Wien blev afværget.

Da det katolske Østrig ved afslutningen af Trediveårskrigen blev tvunget til at overgå til den tyske protestantisme, kom landet i forhold til Frankrig til at indtage en andenplads som den førende europæiske magt. Det forblev imidlertid en betydelig magt, der havde herredømmet over store dele af Europa – til trods for de kendsgerninger, at det i begyndelsen af 1700-tallet mistede kontrollen over Spanien, fra 1740-1748 førte en udmarvende arvefølgekrig og i 1763 led nederlag til de prøjsiske styrker. Napoleons sejr i slaget ved Austerlitz var en alvorlig sag for Østrig, men efter Napoleons nederlag i 1814 opstod landet som leder at et nyt tysk forbund. Efter den østrigsk-preussiske krig i 1866 blev Østrig og Ungarn forenet under det habsburgske styre og dannede dermed kejserriget Østrig-Ungarn. Den østrigske anneksion af Bosnien-Hercegovina i 1908 skabte de omstændigheder, der kulminerede med attentatet på arvingen til den østrig-ungarske trone i 1914 i Sarajevo, og som førte til Første Verdenskrig. Da kejserdømmet efter krigen var til ende og Habsburgerne blevet udstødt, blev Østrig en republik med samme grænser, som det har i dag.

Efter det nazistiske Tyskland i 1938 havde annekteret Østrig, blev landet en del af Det Tredje Rige, indtil det i 1945 blev besat af de allierede tropper. Disse tropper trak sig først tilbage i 1955, da Østrig blev internationalt anerkendt som en uafhængig, demokratisk og permanent neutral stat. I dag ledes Østrig af et parlament med to kamre, der vælges for en periode på fire år. Valget af præsidenten, hvis rolle i alt væsentligt er af ceremoniel karakter, foregår ved direkte valg, der finder sted hvert sjette år.

Topografi

Næsten 2/3 af Østrig består af Alperne, der i form af en række bjergkæder strækker sig tværs over landet fra vest til øst og når næsten helt til Wien. En stor del af det alpine område er præget af snemarker, gletschere og sneklædte bjergtinder. Omkring 1/3 af landets befolkning bor i de dale, der ligger nede mellem bjergkæderne. Nord for Alperne ligger det böhmiske bjergmassiv, et tæt skovklædt bjergområde, der dækker 10% af landets samlede areal og strækker sig ind over grænsen til Tjekkiet og Slovakiet. Lavlandsområderne befinder sig langs den østlige ende af Alperne og fortsætter ind i Ungarn og Donaudalen mod nord. Størstedelen af Østrigs hovedfærdselsårer gennemkrydser denne nordlige “korridor”, der forbinder Tyskland med Wien samt landene længere mod øst. Næsten alt opdyrket land befinder sig i det nordøstlige bjørne af landet og er delt mellem græsgange og jordbrug.

Hovedafgrøderne består af rodfrugter (kartofler) og korn. Desuden findes vidtstrakte vinmarker, der danner grundlag for en betydelig vinproduktion. Det vigtigste dyrehold består af hornkvæg og svin.

Industri, handel og kultur

Østrig er ikke rig på mineralske naturrigdomme, men besidder dog en vis mængde olie, jernmalm, brunkul samt magnesit – et meget vigtigt stof i den kemiske industri. Østrig importerer de fleste af de råmaterialer, der er nødvendige i den fabriksindustri, der udgør rygraden i landets økonomi. Mere end 70% af elektriciteten udvikles gennem vandkraft. Jern- og stålproduktion udgør den vigtigste tunge industri og bidrager i vidt omfang til eksportindtægterne. Aluminium, kemikalier og fødevarefremstilling er ligeledes af betydning.

Turismen – der i høj grad er baseret på de mange alpine skiområder, men dog også på kulturelle attraktioner i byer som Wien og Salzburg – bidrager i vid udstrækning til landets økonomiske trivsel. Østrig besøges årligt af ca. 18 mio. turister.

I deres samfundsholdning og økonomiske vaner er østrigerne generelt konservative. De foretrækker at spare op frem for at give penge ud eller at investere, og landet har en stor del af sin rigdom anbragt på opsparingskonti. En hel del af landets industri, som f.eks. jern-, stål- og energiproduktionen, er nationaliseret, og der findes et veludviklet, offentligt velfærdssystem. De fleste østrigere kan glæde sig over en behagelig livsstil. En undtagelse herfra danner de mange flygtninge fra de tidligere Jugoslavien, der i løbet af 1990′erne er kommet ind i landet.

Fakta og tal

  • Officielt navn Republik Österreich
  • Regeringsform Forbundsrepublik med tokammer-system
  • Hovedstad Wien
  • Areal 83.850 km2
  • Tidszone GMT + 1 time
  • Indbyggertal 8.170.000
  • Forventet indb. 2015 8.368.000
  • Befolkningstæthed 97,4 pr. km2
  • GNSN. levealder 78
  • Børnedødelighed (pr. 1000) 4,4
  • Officielt sprog Tysk
  • Analfabeter 2%
  • Religioner Katolikker 85%, protestanter 6%, andre 9%
  • Etniske grupper Østrigere 90,9%, kroater, slovener, bosniere og serbere 4,2%, tyrkere 1,7%, andre 3,2%
  • Valuta Euro = 100 cent
  • Økonomi Service 64%, industri 28%, landbrug 8%
  • BNP. pr. indb. U.S. Dollars 27.700
  • Klima Tempereret med kolde vintre og milde til varme somre; koldere i bjergene
  • Højeste punkt Grossglockner
VN:F [1.9.22_1171]
Din mening om artiklen
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>